Att uppgradera till LR5

Härom dagen hade jag några timmar över så jag passade på att uppgradera LR4 till LR5. Detta skulle visa sig ta längre tid än vad jag räknat med.Först laddade jag ner den nya versionen av Lightroom och startade installationen. Ganska omgående blev jag varse att mitt operativsystem (OSX 10.6.8) var för gammalt. Jag behövde byta till minst 10.7 vilket innebar ett helt nytt OS. Detta innebar även att jag blev tvungen att ta en hel backup av min HD ifall installationen skulle gå åt pipsvängen. Att ta backup av en hel disk tar tid, så åtta timmar från det att jag började ladda ner LR5 var det äntligen dags att börja installationen… av det nya operativsystemet, inte LR5!

Jag startade installaionen, godkände villkoren men när jag skulle välja vilken disk intallationen skulle ske på så gick det inte att välja. Det var bara att ge sig ut på nätet och leta efter lösningar och nån timme senare var problemet löst. Min HD var partitionerad så att hela disken var en partition. Detta kunde leda till att operativsystemet ej gick att installera. För att lösa detta skulle man minska partitionen med 128MB eller mer. Efter installationen kunde man sätta tillbaka till den ursprungliga storleken igen. Sagt och gjort, efter detta gick installationen igång och det var bara att vänta.

Sådär ja, då var jag tillbaka där jag började, nämligen med att installera LR5 och nu gick det bättre. När Lightroom installationen var klar var det sista som återtod bara att föra över alla bilderna till det nya LR biblioteket. Nu var jag inne på dag två!

Jag började på lördag eftermiddag och var klar på söndag vid luchtid. Ibland kan något som ser ut som en enkel installation bli ett helt projekt. Tur att jag inte visste detta innan för då hade jag förmodligen aldrig uppgraderat!

Kommentera