Sprocket Rocket

För ett halvår sedan hittade jag fyra oanvända filmrullar i en av mina kameraväskor. Filmerna var över tio år gamla så jag var lite osäker på kvalitén. Men att bara sätta in dom i min gamla systemkamera kändes inte speciellt spännande, jag ville göra något mer. Då kom jag på att jag sett att man kunde exponera filmen hela vägen ut förbi hålen, och efter lite sökande på nätet så hittade jag all information jag behövde. Det fanns fler än ett sätt att göra detta på, men inget av dom fungerade med min gamla kamera. Man behövde en mellanformatskamera som man med lite händighet modifierar så den går att ladda med vanlig 135 film istället för 120 film. Efter ytterligare efterforskning visade det sig att det kommit en helt ny kamera, Sprocket Rocket, vars syfte var var just detta. Kameran som finns i flera olika färger, tar bilder i panoramaformat. Detta gör den genom att utnyttja två filmrutor till varje bild. Filmen blir exponerad hela vägen ut till kanten förbi hålen. Vill man inte ha med hålen kan man använda den medföljande mallen som placeras i kameran. Det går att dubbelexponera med kameran, dessutom kan man vrida filmen både framåt och bakåt vilket kan vara bra om man vill dubbelexponera en tidigare tagen bild. Dock kan det genom detta förfarandet vara svårt att hålla reda på var man är på filmen så att göra små noteringar är nästan ett måste.
 

Mina noteringar på baksidan

Kameran har inte så många inställningar. Exponeringen går att ändra från ”moln” till ”sol”. Det som händer då är att bländaren ändras från f11 till f16. Slutartiden är alltid 1/100 sekund om man inte använder sig av bulbläget. Tyvärr går det inte att låsa avtryckaren i bulbläget vilket gör att man får vara uppfinningsrik om man vill ta långa exponeringar. Man får försöka låsa avtryckaren genom att använda snöre eller gummiband. Skärpan går att ställa steglöst från 0.6 meter till oändligt.
 

Röd tejp som extra säkerhet för att inte baksidan skall gå upp av misstag
Röd tejp som extra säkerhet för att inte baksidan skall gå upp av misstag

Hur blev då bilderna från denna kameran? Jo, över förväntan. Man får inte glömma att meningen med en sådan här kamera är att ha skoj. Filmen jag använde var gammal vilket gjorde att färgerna drog åt rosa. Inget man normalt vill men i detta fallet bidrog det bara till att öka bildernas personlighet.
 

Länkar Sprocket Rocket Lomography.com Dubbelexponering
 

2 thoughts on “Sprocket Rocket”

Lämna ett svar